De invloed van de Europese Centrale Bank
Een belangrijke speler in dit verhaal is de Europese Centrale Bank (ECB). Met een rentestand van 4% — een poging om de inflatie te beteugelen — staat de ECB in het middelpunt van de aandacht. Christine Lagarde, het gezicht van de ECB, heeft laten doorschemeren dat we geen grote verschuivingen kunnen verwachten tot zeker de zomer van 2024.
De impact op jouw hypotheekrente
Dit nieuws heeft tot gevolg dat we een mogelijke stijging van de kapitaalmarktrente — en daarmee mogelijk ook de hypotheekrente — kunnen verwachten. Echter, de vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 lijken rooskleuriger. Deskundigen, geïnterviewd door Bloomberg, verwachten dat de ECB de rentevoet geleidelijk zal verlagen, wat gunstig zou kunnen uitpakken voor de hypotheekrente.
Wat betekent dit voor de concurrentie?
Door de felle concurrentie onder hypotheekverstrekkers zal een plotselinge stijging van de hypotheekrente waarschijnlijk uitblijven. Deze strijd om de klant speelt in jouw voordeel, aangezien het banken ervan weerhoudt om hun rentes snel op te trekken.
En de huizenprijzen dan?
Hier sta je dan, op het punt om een huis te kopen, je afvragend of het wachten op een lagere rente de juiste strategie is. Het is goed om je te realiseren dat, ondanks de dalende rentevooruitzichten, de huizenprijzen een opwaartse trend laten zien. Deze trend lijkt zich voort te zetten, dus een afwachtende houding kan je uiteindelijk duur komen te staan.
Persoonlijk advies op maat
Bij het kiezen van het juiste moment om een huis te kopen, te verkopen of je hypotheek aan te passen, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn. Als jouw persoonlijke financieel en hypotheekadviseur sta ik klaar om je door dit landschap te leiden. Laten we samen jouw mogelijkheden verkennen en de beste strategie bepalen voor jouw unieke situatie. Een vrijblijvend gesprek kan licht werpen op nieuwe kansen. Ik hoor graag van je.