Blik op 2024: wat verandert er voor jouw AOW?

Het nieuwe jaar brengt altijd veranderingen met zich mee, en voor wie richting de pensioenleeftijd kijkt, is het handig om te weten wat je kunt verwachten. In 2024 staan er enkele belangrijke wijzigingen op stapel voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), die ik graag met je doorneem.

Een hogere AOW in 2024 – wat betekent dat voor jou?

Allereerst is de verwachting dat de AOW-uitkering in 2024 weer iets toeneemt. Deze aanpassing gebeurt twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De exacte bedragen hangen af van diverse factoren en worden later in het jaar bekendgemaakt.

De AOW is gekoppeld aan het minimumloon, dat in 2024 op een nieuwe manier berekend gaat worden. Dit kan voor wat hoofdbrekens zorgen, omdat het minimumloon vanaf dan gebaseerd wordt op een uurloon in plaats van een maandloon. Dit heeft indirect ook invloed op de hoogte van de AOW. Experts speculeren over een mogelijke stijging van 3,75% netto, maar voor de precieze cijfers houden we de aankondigingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in december in de gaten.

Wat gebeurt er met je pensioen?

Naast de AOW bouw je vaak via je werkgever ook pensioen op. Of en hoeveel dit aanvullende pensioen in 2024 stijgt, hangt af van je pensioenfonds. Er zijn fondsen die verhogingen hebben aangekondigd, terwijl anderen de pensioenbedragen gelijk houden. Een goed moment om hier ook even aandacht aan te besteden in je persoonlijke financiële planning.

De pensioenleeftijd gaat omhoog

Een andere belangrijke wijziging is de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar voor mensen geboren na 28 februari 1957. Dit betekent dat je pas vanaf die leeftijd recht hebt op AOW-uitkeringen. Op de website van de SVB kun je gemakkelijk nagaan wat jouw AOW-leeftijd is.

Belastingvoordeel en hypotheekrenteaftrek na pensioen

Met pensioen gaan heeft ook gevolgen voor je belastingen. Over een deel van je inkomen betaal je minder belasting, wat gunstig kan zijn. Maar let op: dit kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto meer voor je hypotheek kunt gaan betalen.

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Overzie je het niet helemaal of zit je met specifieke vragen over jouw financiële situatie na je pensioen? Schroom niet en neem contact op. Als Erkend Financieel Adviseur sta ik voor je klaar om je door het oerwoud van regels en mogelijkheden te gidsen. Jouw financiële gezondheid staat voorop, en samen zorgen we ervoor dat je met een gerust hart naar je pensioen kunt uitkijken.

Bel mij terug
Bel mij terug