Box 3 in 2024: wat betekent dat voor jouw belasting?

Als je spaargeld, beleggingen of zelfs een tweede huis in Nederland bezit, dan is de kans groot dat je bekend bent met box 3-belasting. Maar wat verandert er in 2024 en hoeveel belasting moet je betalen? Dit kan best een puzzel zijn.

De discussie rond de box 3-belasting, ook wel vermogensrendementsheffing genoemd, is al jaren gaande. Goed nieuws: vanaf over drie jaar belast de overheid het daadwerkelijke rendement van je vermogen. Tot die tijd werken we echter nog met een fictief rendement.

Hoe werkt het fictieve rendement?

Voor spaargeld wordt in 2024 een fictief rendement van 1,03% aangenomen. Voor beleggingen en andere bezittingen rekent de Belastingdienst met een rendement van 6,04%. Het belastingtarief over dit rendement is 36%, wat 4% hoger ligt dan het jaar ervoor.

Drempels en vrijstellingen

Je schulden kun je aftrekken tegen 2,47%, maar let op: niet elke schuld telt volledig mee vanwege een drempelbedrag. Gelukkig is er ook goed nieuws: je hebt recht op een heffingsvrij vermogen. Dit blijft in 2024 ongewijzigd op € 57.000 per fiscale partner. Over dit deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen.

Let op: percentages kunnen wijzigen

Het percentage voor beleggingen staat al vast, maar die voor spaargeld en schulden zijn nog voorlopig. De definitieve percentages worden begin 2025 door de Belastingdienst vastgesteld en verwerkt in de definitieve aanslag.

De berekening: eenvoudig of ingewikkeld?

Zelfs als je situatie relatief eenvoudig lijkt – denk aan spaargeld en een lening – kan het uitrekenen van je box 3-belasting complex zijn. Heb je een combinatie van spaargeld, beleggingen en schulden, plus een fiscale partner? Dan kan het al helemaal ingewikkeld worden. Voor uitgewerkte voorbeelden kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Vragen? Ik sta voor je klaar!

Loop je vast of heb je specifieke vragen over de box 3-belasting in 2024? Aarzel niet om contact op te nemen. Als Erkend Financieel Adviseur met een breed netwerk van professionals ben ik er om je te helpen. Samen zorgen we ervoor dat je financiën op orde zijn, nu en in de toekomst.

Bel mij terug
Bel mij terug