Energiekosten in 2024: Wat gaat er voor jou veranderen?

Het nieuwe jaar brengt een aantal veranderingen mee op het gebied van energiekosten. Zo nemen we afscheid van het prijsplafond en de energietoeslag, terwijl de belasting op gas een sprong omhoog maakt. Aan de andere kant zien we een kleine daling in de belasting op stroom. Maar, door hogere netbeheerkosten eindigen de meeste huishoudens – gezien de huidige energieprijzen – toch met hogere rekeningen voor gas en elektriciteit. Hieronder leg ik je uit wat dit precies betekent.

Het einde van het prijsplafond

Tot nu toe was er een maximale prijs voor gas en elektriciteit: € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kilowattuur (kWh) elektriciteit tot bepaalde verbruiksgrenzen. Vanaf 1 januari 2024 is dit niet meer het geval. Als de prijzen omhoog gaan, draai je zelf op voor de extra kosten.

Wegvallende energietoeslag

Voor huishoudens met een lager inkomen valt ook de jaarlijkse energietoeslag weg in 2024. Dit betekent dat de extra steun van € 800 (of € 400 voor studenten) niet meer beschikbaar is. Maar, er is een lichtpuntje: het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt mogelijk deze winter heropend door energieleveranciers en de overheid. Houd deze link in de gaten voor meer informatie.

Veranderingen in belasting en netbeheerkosten

De gasbelasting schiet omhoog naar bijna € 0,71 per kuub, wat betekent dat je meer gaat betalen. Voor elektriciteit daalt de belasting licht, wat zorgt voor een kleine besparing. De kosten voor je gas- en stroomaansluiting stijgen echter met 5% tot 10%, afhankelijk van je netbeheerder.

Wat betekent dit voor jouw portemonnee?

Gemiddeld zullen huishoudens ongeveer € 170 per jaar meer uitgeven door deze wijzigingen. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de energieprijzen en je contracttype.

Waarom verduurzamen een slimme zet is

Het verminderen van je energieverbruik is zowel goed voor het milieu als je portemonnee. Met de huidige hoge subsidies is het een uitgelezen kans om je huis te verduurzamen.

Hoe kan ik je helpen?

Als je meer wilt weten over hoe je je huis kunt verduurzamen of wat het financieel voor jou betekent, sta ik voor je klaar. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik niet alleen thuis in hypotheken en verzekeringen, maar kan ik je ook adviseren over energiebesparing en verduurzaming. Neem gerust contact op en laten we samen kijken hoe we je woning toekomstbestendig kunnen maken.

Bel mij terug
Bel mij terug