Jouw inkomen in 2024: Wat verandert er?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent veranderingen op financieel gebied. Hoe zit het met jouw netto inkomen in 2024? Met een paar belangrijke updates willen we je op de hoogte brengen van wat je kunt verwachten.

Inkomstenbelasting: een kleine verschuiving

Het lijkt erop dat de meesten van ons iets meer inkomstenbelasting gaan betalen. Maar geen zorgen, deze verhoging is minimaal. Over de eerste €75.624 van je inkomen betaal je volgend jaar 36,97% belasting. Dit is een lichte stijging vergeleken met dit jaar. Wat betekent dit voor jou? Voor een bruto jaarinkomen van €45.000 is de toename slechts €18. Boven dit bedrag blijft het hogere belastingtarief van 49,5% van kracht.

Goed nieuws over belastingkortingen en toeslagen

Er is ook goed nieuws: belastingkortingen en de meeste toeslagen stijgen in 2024. Deze verhogingen kunnen de lichte stijging in belasting mogelijk compenseren.

Belastingkortingen

Iedereen die inkomsten- of loonbelasting betaalt, profiteert van de algemene heffingskorting. Deze stijgt naar maximaal €3.366 voor wie nog geen AOW ontvangt. Ook de arbeidskorting gaat omhoog, met een maximum van €5.538 in 2024. Voor specifieke situaties zijn er nog andere kortingen, zoals voor ouderen of jonggehandicapten.

Toeslagen

Afhankelijk van je situatie heb je mogelijk recht op toeslagen, die bedoeld zijn om je te ondersteunen in de kosten voor huur, kinderopvang of zorg. De meeste toeslagbedragen stijgen volgend jaar. Enkel de zorgtoeslag daalt iets, na een eenmalige verhoging in 2023.

Hoe zit het met jou?

Ben je benieuwd hoe deze veranderingen jou persoonlijk beïnvloeden? Op de website van de Belastingdienst kun je een inschatting maken van je toeslagen voor 2024.

Laat me je helpen

Heb je vragen over jouw financiële plaatje voor volgend jaar? Of wil je meer weten over inkomstenbelasting, kortingen, en toeslagen? Ik sta als Erkend Financieel Adviseur klaar om je te ondersteunen. Samen kijken we naar jouw financiële situatie om het nieuwe jaar goed voorbereid in te gaan.

Bel mij terug
Bel mij terug